Cultuurschokken Shocking Blue ? Ja hoor! - Reisverslag uit Qingdao, China van Frederik Hoekstra - WaarBenJij.nu Cultuurschokken Shocking Blue ? Ja hoor! - Reisverslag uit Qingdao, China van Frederik Hoekstra - WaarBenJij.nu

Cultuurschokken Shocking Blue ? Ja hoor!

Door: Webmaster Fred

Blijf op de hoogte en volg Frederik

13 Juni 2006 | China, Qingdao

Dit is een koud bericht, dus ondanks het Mooie Weer, trek er maar een trui bij aan.

Je gelooft toch niet, dat ik hier in China 2006 geen cultuurschokken meemaak, he ?
Het duurt even, voordat je hierover schrijven kan, dit soort Shocking Blue experiences geeft je te denken en vraagt om diepere reflectie, in lagen en fasen.

Deze case is vers van de pers, vanavond tot stand gebracht, terwijl Guus Hiddinks' Australie haar eerste overwinning (3-1) tegen Japan boekt. Een heuglijke avond.
Het is geen 'Zwaar Geval', daarom kan ik er zo fris van de lever wel direct verslag van doen. Je kunt hier op 'afgezeikt' raken en zo'n soort cultuur-verschil (als in China) graag levenslang verder willen ontwijken.
Ik denk daar anders over en probeer als Ferry Dutch praktisch en realistisch te blijven, toch altijd een oplossing te zoeken in de Creatieve Spiraal en tegelijkertijd het gevaar van de Negatieve Spiraal vooral niet te onderschatten.

Het was me al opgevallen: hoe weinig zelfstandig mijn (merendeels vrouwelijke) gesprekspartners hun beslissingen durven te nemen, niet omdat zij vrouwen zijn maar omdat hier in China de macht nog vrijwel ongenaakbaar is....en in mannenhanden.
Na de eerste Maaltijd-Meeting met het top-management van de Journalisme & Communicatie opleiding (OUC Qingdao), sprak ik af voor een vervolgmaaltijd met secretaresse Youth (Qingdao Beauty), engels sprekende rechter-hand van de Dekaan professor Foul, spreek uit FOOL op z'n engels.
Collega docente CCM Li Mengyu heeft mijn zondagse CCM-Session meegemaakt gisteren, en is begeesterd geraakt om onze dialoog maaltijdsgewijs graag voort te willen zetten.
(door Youth gebeld of ik dat wel goed vind!)
Youth zelf heeft een vriendin-collega Yoe Shoen meegebracht omdat dat goed voor haar engels is (ze geeft wel 'graphic design'op dat Journalisme College) en Youth deelt me mee, dat deze gelegenheid 'voor haar rekening is en dus volstrekt personal'.
Binnen 3 minuten blijkt daarna dat hier wel degelijk zaken gedaan moeten worden, wat onze proefessionele samenwerking betreft.

Youth vraagt me, wat ik per maand hier hoor te verdienen en ik besluit haar, tegen alle chinese gewoonten in, meteen eerlijk de waarheid te zeggen: 4000 RMB= 400 euro per maand. Oh, dat is wel wat meer dan haar maandsalaris van 1000 RMB. Inderdaad, ja.
Even later heeft ze mij, met haar chinese charmes en vrouwelijk talent verleid te zeggen: dat 500 RMB genoeg betaald is voor een 2 uur durende lezing voor 80 studenten Journalisme & Communicatie van OUC.
Youth HEEL gelukkig en ik blij met dat bod.

De drie dames Youth, Li en Yoe vermaken zich ondertussen prima met Ferry Dutch, dichter en vooral professor zonder kapsones.
Li heeft nu ervaring met hem en noemt hem een 'Very wise teacher & an excellent instructor' (nou ja...!). Ze biedt me een persoonlijk kado aan, twee maar liefst:
Een "Chinese Girls" (in Rusland noemen ze dat een Baboeschka) en "The Origins of Chinese Deities" een mooi engels boekje over
godheden waar veel Chinezen in geloven (zonder dat die toeristen en bizznizzmen daar in hun botheid maar iets van merken).
Ik prijs me gelukkig met 3 vrouwen te mogen dineren en als 1 van hen opmerkt, dat ik straks wel moet zeggen wie ik verkies....
Vergelijk ik me spottend met Paris, die zijn Appel aan slechts 1 van de 3 Gratien
(alleen Li kent het Griekse verhaal) kan geven, een onverkwikkelijk dilemma voor een vrouwenliefhebber als ik.
Ik doe een methode voor om ieder een derde van de Appel te geven, maar Youth neemt daar geen genoegen mee: zorg maar dat er voor ieder van ons 1 appel is...(chinese humor).
Bij ons afscheid heb ik 't over de Volle Maan en hoe ik die (Appel) zelfs nog eerlijk in 3 gelijke delen zou willen verdelen, de een om op vakantie te gaan naar de maan, de ander om er te gaan wonen en de derde om er een kindje te adopteren. Ferry Dutch humor die er, ondanks het cultuurverschil of dankzij..... in gaat als koek. Amen.

We komen overeen, dat ik een guestlecture ga doen voor 500 RMB ifUlike, ofwel met een gehoor van zo'n 80 van Youth' en Li's Communication studenten. Da's niet duur, daar vallen ze, Youth voorop, me haast voor om de hals. Dat zal toch niemand me af willen nemen..... ?
Ik maak Youth een compliment voor haar bekoorlijk talent als onderhandelaar op de markt van vraag en aanbod: You are a charming negotiator, a natural talent. We lachen wat af en we mogen elkaar, zoveel is duidelijk. Ferry Dutch voelt zich thuis in het vrouwenverblijf van het moderne China.

Li wil graag aangegeven hebben wat ik kom brengen, of ik daar een Outline van kan mailen aan haar, met een CV-tje(1). Maar over data mag ze pas iets zegggen als de Dean van het College, professor Foul weer terug is van een Congres elders in China (hedenavond keert Professor Foul terug). The Dean will decide when to invite you.
Zij was bijzonder gecharmeerd gisteren zegt ze, over de concrete manier waarop ik de Double Perspective leer bij cultuur vergelijking behandelde; over de 'images of Holland culture' meer te horen & zien, dat zou heel goed zijn voor al haar senior students at OUC. Zou ik dat in mijn gastles kunnen stoppen ? Ik stem toe, heb materiaal genoeg: naast een 'Hofstede Dimensies' vergelijking met Frankrijk en de USA een eigen inventaris gemaakt van 'the Northern Perspective on the Netherlands culture', vanuit Skandinavische en Engelse ogen gezien. De beelden die in Duitsland heersen over het land van Antsje zijn illustratief en humoristisch,ook voor de Duitse cultuur. De Southern (latino) perspective vanuit meer latijns-gewortelde culturen is onthullend voor cultuurverschillen met de zuid-europese mediterrane landen Italie, Spanje, Portugal, Frankrijk. En hier in China heb ik Joella Allott, lerares uit het westerse NieuwZeeland een presentatie laten houden over "Images of Holland, seen through my foreign eyes from NewZealand"..... Kost wel een flink deel van 1 van mijn lesuren dan, maar dat begrijpt ze. It's such a beautiful example of CCM-methods.Ik stel haar tevreden, dit ga ik doen op OUC new campus.

Yoe is Graphic Designer, opgeleid aan de Dressing Design School in capital city of Beijing en ik mag haar op kantoor komen opzoeken welke creatieve designs zij maakt, foto's in computor animaties en multimedia toepassingen, als ik t goed begrijp.
Nu wil Li meer weten en zien van de chinese poezievertalingen, ik geef er Yoe een om te lezen. Omdat ze hem mooi vindt, is-t-ie voor haar: Each Others'Island, ze snapt heel goed hoe dit gedicht gaat over intimiteit tussen 2 individuele personen, onafhankelijk van de bemoeienissen van anderen of derden.
Die van "My Heart" moet echt door Chinezen gelezen worden, vindt Li: "Your poem is so beautifully eastern of thought", alles wat goed is, wordt natuurlijk nog wel met oosterse maatstaf gemeten.
Youth meent dat ik m'n best moet doen het gedicht hier gepubliceerd te krijgen. De 3 Gratieen delibereren aan tafel over welk van de bladen misschien het meest open staat voor eigentijdse poezie. "South Weekly" heeft een goede pagina "Culture" daarvoor. En Paris laat het zich met grappen en grollen wel welgevallen.

De stemming bij dit 'private' gastmaal is werkelijk opperbest. Youth heeft besloten de professor voortaan grappend Young Man te noemen; ze hoopt dat ze dan meer kans maakt op De Appel van Paris. Ik doop haar alvast Qingdao Beauty, zeer tot haar genoegen.
We klinken op onze 'friendship'en na afloop van dit amicale etentje zet de taxi me af op de stoep van mijn huis aan Qixia Lu nr. 11.

Een paar uurtjes later belt Li me op: zij heeft de teruggekeerde Dean gesproken en ze hoopt dat ik niet 'disturbed ben, maar de Baas wil iets heel anders : geen images of Holland in mijn gastles deze week, maar een overzicht van theorieen en methoden van CCM-wetenschappers in het Westen, duidelijk voor zijn eigen theoretische interessen. Jammer, zeg ik, maar dat is ook akkoord, morgen zal een outline voor die "content" maken en je die mailen. "Neen, mail die naar professor Foul please......." en een cc naar jou dan, Li ? houd ik vol om haar toch wel serieus te nemen, ook al is zij een vrouw in China.

wordt wel vervolgd, in de mannelijke lijn.
12 juni 2006

• 13 Juni 2006 - 08:58

Margitta:

het zal wel weer een 'cultureshocking'ervaring voor je zijn om weer terug op aarde in Nederland te zijn... x

• 13 Juni 2006 - 21:58

Frances:

kom net terug van 't echte friese platteland ,dan worden dit soort verhalen steeds vertrouwder....zie de scene voor me.
    ben benieuwd naar vervolg!

't is hier errug warm

• 23 Juni 2006 - 11:51

Marga:

Er is dus nog werk aan de winkel!. Kan me voorstellen dat je overuren maakt. Neem nog eens een massage ofzo extra. Doei lieve broer