KUNST dus BEN ik..........OK Oldeberkoop
Door: Webmaster Fred
Blijf op de hoogte en volg Frederik
27 Juli 2006 | China, Qingdao
Wat verbindt het Witte Fietsenplan met OEROL op Terschelling en het roemruchte Markttheater ZIN met SPINVIS, het Dicky Woodstock Festival van Tuk bij Steenwijk en het JOPPE Festival in de Tjongervallei, ondanks diametrale verschillen met onze Oldeberkoopse zomermanifestatie Open Stal ?
Wat meteen wel even opvalt: Dit zijn universeel bijna 'Fryske Fenomenen' te noemen, in de betekenis van 'buitengewestelijk' , 'outrageous' en 'ténéré daar buiten bereik van iedere barbaar', een beetje buiten-de-wereld-om maar toch maar mooi een deel van jouw & mijn werkelijkheid....: "Dat Is Voor Ons Kinderen Het Mooiste Dat Bestaat"......
Daarnet sprak ik er met kleikunstenaar Peter Hiemstra over, die in Oldeberkoop woont en werkt maar ook met hart en ziel altijd weer zijn 'tao' volgt om iets bij te dragen aan het wereldse 'samengevoel' van dorp of webcommunity, eigen streek-karakter of eenzijn-met-de-natuur om ons heen. Symbolische expressie in zijn persoonlijk eigen werk of in creatieve tandem-teams samenwerkend, geen atoom in de kosmos, maar ......je mag het toch verdorie hààst
niet zeggen (!?) meestal wel een molecuul van een groter geheel. Zou dat soms
'oosters' zijn ofzo, die 'attitude in life'?
De flits vanochtend sloeg bij me binnen door het JOPPE Festival, heel profaan een augustusblom in een feesttent in de Tjonger-vallei (DO 17 t/m ZA 19 augustus 2006). Voor het eerst viel me bij dit jaarlijkse Festival van Daansen & Zuupen op, dat er iets essentieels ontbrak. Het JOPPE Festival, wist je dat niet ?, was nog het enige experience-evenement in Nederland dat iets unieks te bieden had naast de keur aan namaak-muziek ("18 augustus Metalspecial RAMMSTEIN performed by www.stahlzeit.com , METALLICA by www.nutellica.com ,
voorprogramma MINK")
Inbegrepen bij de fikse entreeprijs was bij dit Friese volksfestival al die jaren altijd.....gratis drinken.....! Kom daar nog maar eens om, in de 'famous Rest of the World' ! Maar Ferry Dutch neemt altijd wel even secuur waar, wat ie mag aankondigen in zijn wekelijkse RadiovanVerre programma ...
Geen aankondiging meer van deze unieke waarde van dit Festival op het meest geplette platteland van Friesland en ook de prijzen zijn er dit keer niet naar. Mag ik U verzoeken, what's on ? Even uw licht op steken bij de festivalorganisatie: www.joppefestival.nl
Het OEROL theater festival schopt zich er op Terschelling al meer dan 20 jaar lang doorheen dankzij de lange adem van lefgozer Joop Mulder; onderweg werden bijna achteloos een aantal vernieuwende elementen ingevoerd, ontleend aan succesformules bij andere belevenis-manifestaties in Fryslan.
Onder meer uit de jaren-70 formule van de tentoonstellingsroute OpenStal Oldeberkoop een meer dan 30-jarige liefhebbers manifestatie van kunst & cultuur in het hele dorp, die veel meer nog vanuit niet-commerciele maar ambachtelijke kunst en cultuurliefhebbers perspectief in leven gehouden is door de jaren heen.
"Wat het licht doet" is dit jaar het thema waaronder a.s. zaterdag 29 juli om 13.00uur
net als 'oerol alle hekken van de dam' op Terschelling, kunnen in Oldeberkoop
'alle stallen open' gezet worden in dit brinkdorp, het mooiste stukske Drenthe toevallig wel in Fryslan.
Peter Hiemstra heeft met zijn vrouw Geertje net de laatste hand gelegd aan de nieuwe expositieruimte van Galerie Hiemstra, voortaan ook een vaste waarde in het jaarlijkse aanbod van Open Stal Oldeberkoop.
Eigen werk ligt in de werkplaats klaar om aan de muren bevestigd te worden (zie foto's) en gastexposanten van deze editie van Open Stal worden nog vOOr dit weekend tentoongesteld in de fraai uitgevoerde galerie. Zeker is dat straks de landelijke en de regionale pers van deze nieuwigheid in woord & beeld kond gaan doen, dus laten we ze hun primeur-ruimte gunnen.
GodoGot Houdt het goede wel stand ?
website www.openstal.nl
email info@openstal.nl
en voor toeristische informatie en accommodaties www.oldeberkoop.nl